Főoldal Hírek Fórum Eseménynaptár Honlaptérkép Belépés
Főoldal > Könyvtár > Pszichológia > Feldmár András előadások
Az élmények szabadsága
I. rész
Néhányan ismertek, a legtöbben nem. Feldmár András vagyok. Vancouverben élek, Kanadában, és mielőtt mondanék valamit arról, amit csinálok, ami a pszichoterápia, egy kicsit beszélek magamról, mert ahogy halljátok majd, az én elképzelésem, hogy mi is a pszichoterápia, olyan személyes, hogy talán valami fényt derít rá, ha elmondom, ki vagyok. 1940-ben születtem, pont a háború előtt, és a forradalomig éltem Magyarországon, amikor 16 éves voltam. De nem politikai okokból, hanem az anyámtól szöktem meg. Addig vándoroltam, amíg Kanadába nem értem. Torontóban éltem 10 évig, ahol matematikát, fizikát és kémiát tanultam, de azt hiszem, csak azért, mert akkor még nagyon féltem, főleg az emberektől. Még angolul sem tudtam igazán, és a matematika, a fizika és a kémia nagyon jó olyanoknak, akik félnek az emberektől, mert csak papír és ceruza kell hozzá, és így az ember könnyen elzárkózhat másoktól. De mire megkaptam volna a doktorátusomat matematikából, addigra már nem féltem annyira az emberektől, és így meguntam a matematikát is.

Az élmények szabadsága
II. rész
Beszéljünk arról, hogy mi a baj a pszichiátriával. A középkor óta semmit nem haladtunk előre, nem tudunk többet. És remélem, hogy százötven év múlva majd úgy tekintenek ránk, mint mi tekintünk azokra, akik a boszorkányokat üldözték. A DSM pont olyan, mint egy középkori könyv, a Malleus Malleficarum, amiből meg lehetett tudni, hogy ki a boszorkány és ki nem az.

Az élmények szabadsága
III. rész
Ha egy férfi féltékeny és szerencséje van, akkor a nő azt mondja, hogy ez a te bajod, nem az enyém. Én nem foglak megcsalni téged. Tudom, hogy miért vagy féltékeny. Azért, mert azt hiszed, hogy el fogsz veszíteni. Hogy el fogok futni valakivel, hogy megcsallak. Hogy valaki mással fogok lefeküdni. Ez nem igaz, ez nem fog megtörténni, neked semmi okod nincs a féltékenységre. Ha ennek ellenére te féltékeny vagy, akkor az azt jelenti, hogy nem akarod, hogy azt csináljak az életemmel, amit én csinálni akarok. Ne legyél féltékeny arra, hogy én most tanulok, és van egy pár barátom.

Szeretet, vágy, akarat és szex
Elhangzott 2005. szeptember 27-én a Budapesti Műszaki Egyetemen.
Hát én is nagyon köszönöm, hogy itt vagytok. Ez ...

Valóság, képzelet, nyelv és emberi kapcsolat
Elhangzott 2005. szeptember 28-án a Budapesti Műszaki Egyetemen.
Ma a valóság, képzelet, nyelv és a kapcsolatról gondoltam, hogy beszélek. Ami ennek a hátterében van, az egy francia pszichoanalitikus nevéhez fűződik, az ún. Jacques Lacan. Őt a francia Freud-nak hívják. Ő beszélt sokat erről a háromságról: a valóság, a képzelet és a nyelv. Szerinte - és nem beszélnék róla, ha szerintem nem így lenne, tehát az én élményeim is ezt mutatják, hogy én hiszek abban, hogy létezik egy valóság. Tehát én nem vagyok egy olyan postmodern, aki azt mondja, hogy minden csak egy történet. Szerintem létezik egy valóság. Az viszont... abban is biztos vagyok, hogy a valóság, az sokkal komplikáltabb, sokkal nagyobb, sokkal részletesebb, sokkal gazdagabb, mint amit mi meg tudunk élni, és sokkal nagyobb és sokkal gazdagabb, mint amiről beszélni tudunk. Olyan lények vagyunk, akik szerintem nagyon pici valóságot tudunk egyszerre bevenni. És minden pici valóság arra késztet minket, hogy felruházzuk képzelettel. Tehát, ami a mi életünk, ami a mi élményünk, az általában egy keveréke a valóságnak és a képzeletünknek.

A tudatállapotok szivárványa
I. tétel
1992. szeptember 17-dike és december 3-dika között Feldmár András - a Kanadában, Vancouverben élő magyar pszichológus - hatalmas sikert arató előadássorozatot tartott a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen "A tudatállapotok szivárványa" címmel.

Az előadások nyíltak voltak, bárki részt vehetett rajtuk. A termek minden egyes alkalommal zsúfolásig megteltek. Ezt Feldmár András egyrészt lenyűgöző stílusa, másrészt a régiónkban meglehetősen szokatlan, egyéni látásmódja segítségével érte el.

Ez a frenetikus siker késztetett bennünket arra, hogy könyv formájába öntsük az előadások teljes anyagát.

A szerkesztők (Kollár János és Nógrádi Szabó Zoltán)

Ki ez a szkeptikus férfi? Laing és a mikulás. A szavak szerepe. Mit csinált Jen-hui Csung-ni-nél? Hipnózis szülő és gyerek között. Mi a modern inkvizíció? Kell-e félni az oroszlántól? Van-e elmebetegség? Ki a normális? Fel lehet-e darabolni az embert? Érdemes-e manipulációhoz folyamodni a kipusztulás ellen? A gondolkodás és az orvosok hatalma. Mi az értelmiség feladata? Mi a gyereknevelés? A tanítás lényege.

A tudatállapotok szivárványa
II. tétel
Ijesztő-e, ami nem normális? A nyelv hatalma. Lehet-e tudományos a pszichológia. Hogy kell előadást "festeni"? Szeretünk-e félni? A hipnotizálhatóság mértéke. Létezik-e abszolút szabadság? Félelem és cselekvés. Jog a bolondsághoz. Mi az önzés? Két hopi és egy kígyó. Egyének és személyek. A vakok országa. Kicsoda Lucifer? LSD a pszichológiában.

A tudatállapotok szivárványa
III. tétel
Mi a tudatalatti? A sejt bölcsessége. Mi a világ rákja? Előző életek. Van-e idő? Van-e kauzalitás? Létezik-e egyszarvú? Mi a valódi tudás? Gondolat és cselekvés. Angyalok. Homoszexualitás és kultúra. Börtön-e a Föld? Mitől repül a repülő? Hit és halál.

A tudatállapotok szivárványa
IV. tétel
LSD és terápia. Dosztojevszkij és a halál. Asszimiláció és akkomodáció. Jonathan, a sirály. Kundalini, chakrák és a fuvola. A születés fázisai. LSD a csoportokban.

A tudatállapotok szivárványa
V. tétel
Szerelem és rabszolgaság. Egyesülés és halál. Set és setting. Hol a pokol? Páros hipnózis és élmények. Az övekbe kapcsolt rúd. Az első tükör. Pozitív és negatív tanulás. Van-e serdülőkor? Mitől félünk? Mi a szeretet? Abortusz és öngyilkosság. LSD és normalitás. Mi az élet vize? LSD és alkoholizmus. Mandala és művészet.

A tudatállapotok szivárványa
VI. tétel
Agresszió és regresszió. Kábítószer-e az LSD? Élet a körgyűrűn. Szabad-e szeretni? Miért veszítjük el az éberségünket? Mi az őrültség? Miben segít a szórakozottság? Álmodozás és imagináció. Ted és a foltos sas. Honnan jövünk, hová tartunk? A fájdalom értelme? Legális tudatállapot-változtatások.

A tudatállapotok szivárványa
VII. tétel
Szabad-e elhagyni a tisztást? Az emberek, mint gólyák. Az ideális és reális én, avagy kit is kell megölni? Úr és szolga. Mi a szorongást? Bűntudattípusok és kezelésük. Szófogadás és gyilkosság. Miért nem legális az LSD? Miről ismerhető fel a mester? Ideál és lebdák. Miért jó depressziósnak lenni? Értelem és érzelem. Energiafüggőség. Kapitalizmus; a világ rákfenéje? Hogyan kell varázsolni?

A tudatállapotok szivárványa
VIII. tétel
Marslakók és a kereszt. Freud és a fájdalom. LSD és fájdalom. Férfiak közössége. Kiközösítés és gondolatok. A fájdalom 10 axiómája. Alice és az evolúció. A pók pechje.

A tudatállapotok szivárványa
IX. tétel
Ellenség-e a gyerek? A metafora, mint halálos bűn. Kóma és hallucináció. Indra hálója és a valóság. Kígyó, köldökzsinór, kundalini. Állatok az álomban. Életteli tűzlabda. Az álom rétegei. Születés és sors.

A tudatállapotok szivárványa
X. tétel
Élet a menedékházban. Vágy és szeretet. Szégyen és partnerkapcsolat. Communion. Bekebelezés és kihányás. A petesejt félelme. Hipnózis és szeretet. Szeretet és függőség. A szívinfarktus pszichoszomatikája. Tánc és szex. A hipnotikus szeretet. Az ősi sikoly. Hipnózis-e a szerelem? Miért gyűlöljük az egészséget.

A tudatállapotok szivárványa
XI. tétel
Extraszenzoriális élmények és meditáció. Születés abortusz után. Akarat és nem akarás. A hét halálos bűn. A fuldoklás pszichológiája. Tomatis, Mozart, az anya és a gyerek. Félelem és kéj. A gyilkos orvos, avagy mit kezdjünk a pszichopatákkal.

Olvasói kérdések
Origo, vendégszoba
Feldmár András, Kanadában élő magyar pszichológus szerdán Budapesten tart előadást, de előtte még az [origo] Vendégszobájában válaszolt olvasóink kérdéseire. Elmondta, mi a véleménye az antidepresszáns gyógyszerekről, a csoportos szexről, a függőségek kezeléséről, az önbizalomhiányról, és természetesen szóba került a sok kollégája által bírált terápiás eszköze, az LSD.

A születés és halál stációi
(Nem teljes)
Hát, ez mindig ijesztő. Két évvel ezelőtt voltam itt utoljára, és akkor is megijedtem, amikor ennyien voltatok. Majd aztán belejövök, de most éppen meg vagyok ijedve.


Nyomtatható verzió

Kapcsolat Igazi Beavatás Útja Angyalforrás Angyalszív Egész-Ség-Ház Kalandtúra
 
Utazás a Föld szférába IV
Halak régió feltérképezése
Követjük a Zodiákus jegyeket a Föld mozgásának megfelelően.