Főoldal Hírek Fórum Eseménynaptár Honlaptérkép Belépés
Főoldal > Könyvtár > Tarot beavatási rendszer
A Hatodik Nagy Arkánum
A Szerelmesek
 
Kép: Jegyespár a hűségeskü percében. A férfi és a nő között harmadik személy áll, aki a párt összeadja. Fölöttük a sugárzó napban kis Erósz íját éppen kifeszíti. 
 
A hímháromszög (tűzháromszög) és a nőháromszög (vízháromszög ) találkozik. A kettő együtt a tűz és a víz egysége, az es-majim, a sal.

Az egységesítő, mint az ábra mutatja a Nap-Erósz. Ez az egyesülés szenvedélye, a szerelem-szeretet. Az egyesülés természetét a szám felső haladványai jelzik. A kétszer Hat (Tizenkettő) megmutatja, mi történik, ha az, egyesülés rossz. A tizenkettő a lábánál fogva felakasztott. Shakespeare azt mondja, hogy jobb jól felakasztva, mint rosszul megházasodva lenni (Many a good hanging prevents a bad marriage). A háromszor hat (Tizennyolc) a sikerült egyesülés. A kép azt ábrázolja, hogy a Napból csurog az arany az éppen alatta levő Paradicsomi egyesülésben lévő emberpárra. A Hat csodája, mondják az aritmológusok, hogy a Kettő és a Három benne arányosan találkozik.

SAINT-MARTIN szerint a Hat az anyagban való megvalósulás második fokozata, a kétszer három találkozása. A hatos számban a két Három (trinitas) találkozik egymással. De aki a két Hármat egyesíti, az a kettő között álló harmadik, és a Három fölött a Nap ragyog, amelynek sugaraiban minden lény egyesül. A szerelem a Nap jelében való egyesülés. Ezért ez a jel a találkozás jele ugyanakkor az elszakadásé. A békítő jel, de ugyanakkor az intrikáé. A házasságé és a válásé. A válaszút jele, vagyis az elhatározásé és a habozásé. A bizonyosságé és a bizonytalanságé a hűségé és a hűtlenségé, a mélységé és a tartalmatlanságé, a megnyugvásé és a zaklatottságé. Aszerint, hogy a Nap alapanyagában, a Salban szublimáló műveletét miképpen tudja elvégezni. A Nap mindenképpen az uniót akarja megteremteni. A hatszög és a kör közeli rokonsága közismert, vagyis a kör sugara a kerületre hatszor mérhető fel, e hatszögből két egyenlő háromszög szerkeszthető, s ez a Dávid pajzsa, vagyis az ég, es-majim, a tűz-víz jelképe. A hatos szám köralakú szám. Ezért rokon a Háromban Aphrodité Uraniával, a Szépséggel. A Hatban két háromnegyedes keringő ütem van, a hím keringő és a nő keringő. Ez a trinitás megduplázódása. 
 
Hamvas Béla 
Forrás: Tabula Smaragdina 

Nyomtatható verzió

Kapcsolat Igazi Beavatás Útja Angyalforrás Angyalszív Egész-Ség-Ház Kalandtúra