Főoldal Hírek Fórum Eseménynaptár Honlaptérkép Belépés
Főoldal > Könyvtár > Tarot beavatási rendszer
A Nyolcadik Nagy Arkánum
Igazság
 
Kép: Asszony a széken ül, jobb kezében kard, balkezében mérleg. Felirat: Az igazság. 
 
Igazság Mondjuk így: ne a hatalmi módszereket keresd, hanem az igazságot. Persze a többség fordítva csinálja Gyakran egészen jóhiszeműen. Így például az újkorban mindenki azt hitte, hogy az a racionalizmus, amely DESCARTES-tal indult, igazságkutató módszer volt. Csak a mi napjainkban derül ki, hogy az igazsághoz kevés köze volt. Olyan hatalmi módszer, mint akár a középkori klerikalizmus. Aki a hatalmi módszert keresi, holtbiztosan csődbe jut. A hatalmat keresi, a hírt, a vagyont, és nem veszi észre, hogy a mérleg egyik oldalára kerül. Ha pedig a mérlegen hamisnak találják, mindjárt ott a kard. Az igazságot nem lehet becsapni. Ez a történet állandó kérdése volt és marad: hogyan lehet az igazságot elhazudni?

Még senkinek se sikerült, és nem is fog sikerülni. Vajon igazsággá lehet tenni azt, ami nem igaz? Igazság az, amit erőszakkal kötelezővé tesznek? Igazság az, amit már csaknem mindenki hazudik?

HÉRAKLEITOSZ erre azt mondja, ha a Nap a neki megszabott pályáról csak ujjnyival eltérne, az igazság istennője tüstént kivégezné. S így jár mindenki, aki az igazságot elhagyja. E jelben állnak azok, akik érzékenyek az igazságra. Azok, akik csak egyszer, kivételesen, most, soha többé, de mégis az igazságtól eltérnek. És azok, akik sapkájukat földhöz vágják és azt mondják, nincs igazság a földön. És azok, akik éhezik és szomjúhozzák az igazságot. Persze van igazi és van hamis egyensúly. Ilyen álegyensúlyokat teremtenek a különféle rendszerekkel, amelyek egészen az ostobaságig csalhatatlanok és a megrendíthetetlenségig egyensúlyban vannak. Volt rá elég példa. Az egyensúly titka nem az, hogy a két serpenyőben mi van, hanem, hogy mi van a közepén. A mérleg a mérték. A mérték a közép. A közép a szabad személy. Az igazság hatalma ezen a középszerűségen nyugszik A Mágia? GOETHE így kiált fel: Ó, csak a mágiát tudnám feledni! Minek? Ilyet csak az olyan ember mond, aki a Nyolc műveletét nem ismeri. A mágiától is csak úgy szabadul meg az ember, mint a többitől, vagyis úgy, hogy a dologba éberen belekalkulálja. Számol vele. Nehogy az leszámoljon vele. A mágiát is ellenpontozni kell. Ez a nyolc művelete, az equilibrium. A mágiát morállal kell ellenpontozni. Mint a varázst az étosszal.

MÁGIA + MORÁL = HIT

A hit a közép, s ha ez megjelent, nincs baj. A serpenyőkkel hiába manipulálok. A középen kell kezdeni. Amit a két serpenyő mond, az csupán tükrözés, visszfény és visszhang, ellenpont és tézis-antitézis, szubjektív-objektív Mindnyájan tudjuk, hogy van igazság. A jelkép nőalakot ábrázol. A nő komisz hivatalnok, mert a hivatal bűncselekményében teljesen el tud aljasodni. Igazságérzete azonban csalhatatlan. A nő tudja, hogy az igazság nem törvény, hanem tudás és világosság dolga. Az igazság nem köt meg, hanem felold. Ezért áll a Hold, vagyis a víz jelében. Ezért mondják, hogy az igazság a szellem vize (BÖHME: Geistwasser). 
 
Hamvas Béla 
Forrás: Tabula Smaragdina 

Nyomtatható verzió

Kapcsolat Igazi Beavatás Útja Angyalforrás Angyalszív Egész-Ség-Ház Kalandtúra